FocusIn een eerder artikel schreef ik over 5 valkuilen die focussen in de weg staan. Uit de reacties bleek dat lezers 1 of meer van de valkuilen behoorlijk – soms zelfs pijnlijk – herkenbaar zijn. Bewust zijn van je valkuilen is de eerste stap naar meer focus en betere resultaten.

In dit artikel tips om meer focus te creëren.

Focus hebben we nodig om doelen te bereiken, beter in balans te blijven, innovatief en tot betere resultaten in staat te zijn. Een betere focus gaat vooral over Bewust Keuzes Maken. En dat levert een partij energie en voldoening op! 

Tip 1 opruimen

Het brein werkt het meest optimaal bij orde en rust. Een opgeruimde werkplek zorgt ervoor dat je zo min mogelijk wordt afgeleid en je nog beter kunt concentreren op je taak.

Tip 2 stop met multitasken

Voor sommigen misschien een gevoelig puntje. Zoals ik mijn vorige artikel heb aangegeven kunnen (sommige) mensen multitasken, maar het kost enorm veel concentratie en efficiëntie. En om beter te focussen heb je al je concentratie nodig om je doel te bereiken.  

Tip 3 ban ICT prikkels zoveel mogelijk uit

Twitter, Facebook, LinkedIn, e-mail enzovoort kunnen we bijna altijd en overal checken en gebruiken. Het is super handig dat die mogelijkheid er is, maar niet als je gefocust wilt of moet werken. Want ook al heb je jezelf beloofd nu even niet te reageren op je social media, zal het geluidje van een nieuw bericht je aandacht bij je werk doen verslappen. Zet alle verleidingen dus toch maar even uit.  

Tip 4 maak een planning 

Een planning maken geeft overzicht. Schrijf die planning op, dat schept ruimte in het hoofd. Anders loop je het risico dat je telkens moet bedenken wat je nog moet doen. Maak je planning wel realistisch. Niets is zo frustrerend wanneer je aan het einde van de dag bemerkt dat je de helft van je lijst niet hebt kunnen doen. Zet je prioriteiten bovenaan en begin daar ook mee. Is het een lastige klus? Begin er dan juist mee. Aan het begin van de dag heb je de meeste energie en die heb je nodig voor een goede focus. En de voldoening die je krijgt van het klaren van de lastige klus(sen) geeft je weer genoeg energie om de rest van je lijstje met gemak af te werken.  

Tip 5 concentratie boog spannen en ontspannen

Om goede focus te blijven houden is het belangrijk om tijdig te ontspannen. Hoe lang je de concentratie boog gespannen kunt houden verschilt per persoon. Maar over het algemeen kunnen we maximaal zo’n 25 tot 45 minuten heel geconcentreerd achter elkaar doorgaan. Daarna zakt de concentratie – vaak ongemerkt – erg hard. Een handig hulpmiddel is de Pomodoro App of een gewone kookwekker. Schakel deze in op bijvoorbeeld 25 minuten, werk gedurende deze tijd geconcentreerd en neem dan een paar minuutjes pauze. Strek even de benen, haal een frisse neus en ga daarna weer 25 minuten aan de slag.  

Tip 6 drink voldoende water

Veel concentratieproblemen ontstaan namelijk door een tekort aan water in je lichaam. Onderzoek heeft uitgewezen dat een vochttekort van 5% zorgt voor een afname van je concentratie van 25%.  

Tip 7 zorg voor een gezond voedingspatroon

Om je goed te kunnen focussen heeft je brein constant voeding nodig. Dat betekent dat je het beste om de 2 uur iets kunt eten. Liefst geen zware maaltijd, want dat maakt duf. Of voedingsmiddelen waar veel suikers inzitten, want dat geeft slechts tijdelijk een oppepper. Zodra die is uitgewerkt komt de man met de hamer weer langs.  

Tip 8 sluit jezelf af van anderen

Moet je een klus afmaken en heb je alle focus hierbij nodig? Zorg dan dat je jezelf af kunt sluiten van anderen. Geluiden en (telefoon)gesprekken van anderen leiden enorm af. Kijk of het mogelijk is om tijdelijk in een andere ruimte te gaan zitten.

Tip 9 gewoonte in-trainen

Nieuwe gewoonten gaan over het algemeen niet vanzelf en moet je in-trainen. Wees jezelf telkens weer bewust wat je wilt bereiken en hoe. Welke tips passen bij jou. Na verloop van tijd hoef je er niet meer over na te denken en zal jij ze automatisch toepassen.  

Tip 10 zorg voor een beloning

Heb jij je taak afgerond? Geef jezelf dan een beloning. Dat kan van alles zijn zoals een korte pauze met collega’s tot even checken van je social media.

Ik wens je veel succes en focus.

Handtekening Christine