Iedereen heeft een eigen comfortzone. Of je nu een doorgewinterde professional bent of net aan je loopbaan bent begonnen. De comfortzone is de mentale plek waar we ons veilig en op ons gemak voelen. Binnen je comfortzone is de plek waarmee je bekend bent, waar je het gevoel van ‘controle’ hebt. Niks meer aan doen zou je denken. Maar in die veilige comfortzone zit niet de persoonlijke groei die je diep van binnen ambieert of maak je niet de spannende dingen mee die je eigenlijk wel zou willen beleven………

Comfortzone

Hoe groot of klein jouw comfortzone ook is; wil je jezelf ontwikkelen of nieuwe dingen doen dan zal je de magische grens van jouw comfortzone moeten verleggen door in de leerzone te stappen. Dat voelt ongetwijfeld spannend of zelfs heel eng. Met de juiste mindset, wat lef en eventueel hulp van anderen maak je die stap.

 

Het is een cliché: stilstand is achteruitgang.  Wil je graag die andere functie, nieuwe baan of misschien moet je wel bijblijven met alle ontwikkelingen? Dan zal je de uitdaging aan moeten gaan.

Wat houdt ons tegen? Dat verschilt uiteraard per persoon. In de praktijk blijkt vooral de ‘interne criticus’ de grote boosdoener te zijn die ons binnen onze comfortzone houdt. De ‘interne criticus’ – oftewel onze innerlijke commentaarstem – zegt dingen als: Ik krijg die functie toch niet! Als ik dat doe heb ik geen enkele vastigheid meer! Ik heb totaal geen ervaring met…..

Je interne criticus is een beschermingsmechanisme. Door eerst jezelf af te wijzen bescherm jij jezelf tegen de pijn van afwijzing van anderen.

Hoe vergroot je dan die comfortzone? 

  • Begin met kleine stapjes. Ben je niet echt gewend om buiten je comfortzone te stappen en voel je je snel onzeker of paniekerig worden? Begin dan met kleine stapjes. Ervaar het succes van die kleine veranderingen, zo groeit je zelfvertrouwen en motivatie. En het voorkomt dat je in de paniekzone terecht komt. 
  • Ga je ‘interne criticus’ te lijf. Vraag jezelf af of jouw argumenten wel kloppen. Hoe zeker kun je weten dat je iets niet kunt of krijgt? Verleg je aandacht van denken in moeilijkheden en obstakels naar kansen en perspectieven. 
  • Vertel anderen over je plannen. Je hoeft niet alles zelf uit te vogelen. In je omgeving – op het werk of privé – zijn altijd mensen te vinden die jou willen stimuleren en helpen. En het is een goede stok achter de deur om door te gaan wanneer anderen van je plannen op de hoogte zijn.
  • Laat tegenslag je niet uit het veld slaan. Wanneer iets niet lukt haak dan niet direct af. Bedenk of bespreek met iemand wat er niet goed is gegaan en hoe je dat anders kan doen of aanpakken. Zie tegenslag niet als een bevestiging van falen, maar als een leermoment. Kon jij in één keer lopen en fietsen?
  • Vertrouw op je eigen kracht. Je wilt graag iets gaan doen en het voelt goed. Je droomt er misschien zelfs van. Maak je droom waar. Laat je niet tegenhouden door mitsen en maren. Bedenk waar je nu in je leven bent gekomen. Dat is ongetwijfeld niet allemaal vanzelf gegaan en het is je wel gelukt. Maak gebruik van dergelijke referentiekaders om je eigen kracht te (h)erkennen. Gebruik die kracht voor je volgende stap.

comfortzone

Door regelmatig in de leerzone te stappen vergroot je jouw comfortzone en zal jij je prettiger en zekerder voelen. Zet de stap: kom uit je comfortzone en creëer jouw eigen mogelijkheden.

Op jouw succes!
Christine