complimenten1 maart is het weer Nationale Complimentendag. Wat betekent het voor jou om zo nu en dan complimenten te krijgen? Vind je dat prettig of voelt het misschien wat ongemakkelijk? Voelt het als waardering voor je harde werken of interesseert het je geen zier wat je leidinggevende ervan vindt wat jij doet?

Volgens mij vinden we het allemaal prettig om een blijk van oprechte waardering te krijgen. Sterker nog: uit onderzoek blijkt zelfs dat gebrek aan waardering de belangrijkste onderliggende reden is dat mensen ontslag nemen, relaties op de klippen lopen en vrijwilligers stoppen met hun enthousiaste bijdrage te leveren. Genoeg reden om complimenten te geven. Toch?

Maar waarom dan Nationale Complimentendag? Deze dag heeft als voornaamste functie: bewustwording. Even stilstaan bij het feit hoe belangrijk het is om positieve aandacht te geven. Niet alleen op 1 maart, maar juist het hele jaar door. In veel van mijn trainingen komt omgaan met complimenten aan bod. En vaak krijg ik te horen: “Ja, maar ze weten wel dat ik hen waardeer.” Als ik dan vraag: “Waar blijkt dat uit?” Dan is het antwoord meestal: “Uhm, nou gewoon…….” Maar ik krijg minstens zo vaak te horen: “Ik voel me gewoon niet gewaardeerd. Als ik iets fout doe hoor ik het direct, maar nooit als ik het goed doe”.

Bij complimenteren gaat het er vooral om dat je op een geloofwaardige manier je waardering laat blijken. Hoe doe je dat? 

3 tips om complimenten te geven 

Tip 1: sta (letterlijk) even stil wanneer je een compliment geeft. Doe dit niet in het voorbij gaan. Grote kans dat het compliment zijn doel mist en als ongeloofwaardig of als niet gemeend ervaren wordt. Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe deze persoon iets voor elkaar heeft gekregen.

Tip 2: de ontvanger vindt het lastig om een compliment in ontvangst te nemen. Neem de tijd om een compliment te geven. Soms is het beter om dit niet op de werkvloer te doen, maar iemand even apart nemen. Geef de ander de gelegenheid om het compliment in ontvangst te nemen. Zie je onzekerheid of bagatelliseert de ander jouw compliment geef aan dat je het oprecht meent.

Tip 3: niet te weinig, maar ook niet teveel complimenten. Wanneer mensen geen of bijna geen complimenten ontvangen, krijgen ze vaak het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn. Het maakt hen onzeker. Wanneer mensen teveel complimenten krijgen ontstaat de kans dat men twijfelt aan de waarde of de oprechtheid van de complimenten. Of erger nog: ze ervaren het helemaal niet meer als compliment.

Soms vinden mensen het heel lastig om complimenten te ontvangen. Herkenbaar? Voel jij je dan ongemakkelijk en weet je niet goed wat je er mee aan moet?

3 tips om complimenten oprecht te kunnen ontvangen

 Tip 1: neem het compliment bewust in ontvangst. Zie het compliment als een cadeautje dat je krijgt en uitpakt. Maak oogcontact met de ander en bedank die persoon voor het compliment.

Tip 2: ontvang het compliment zonder twijfel over de bedoeling. Zoek er niets achter wanneer je een compliment krijgt. Ga uit van oprechte waardering van de gever voor jou en/of wat je gedaan hebt. Twijfel je toch nog? Stel dan gerust de vraag: “Meen je dat echt?” 

Tip 3: geniet van het moment. Bagatelliseer het compliment dat je zojuist hebt gekregen niet door het af te doen alsof het niets bijzonders is dat je hebt gedaan. Dat verpest het mini feestje voor jou en de gever van het compliment. 

Complimenten geven en ontvangen is voor iedereen. Geef je collega’s eens een compliment, maar ook je leidinggevende. Waardering uitspreken hoeft niet alleen top-down te gebeuren. Samen creëer je een complimentencultuur. We zijn zo snel geneigd om de meeste aandacht te schenken aan datgene dat niet goed gaat en vergeten we te belichten wat juist wel goed gaat. Vaker waardering naar elkaar uitspreken werkt verbindend, verhoogt het werkplezier en werkt aanstekelijk. Kortom: waardeer en je krijgt meer!

Veel werkplezier!