EigenaarschapDe term eigenaarschap heeft een bijna magische klank. Veel managers en leidinggevenden verwachten meer eigenaarschap van hun medewerkers. Maar wat is eigenaarschap nou eigenlijk en wat moet je ermee? Hoe vergroot je het?

Eigenaarschap gaat vooral over zelf verantwoordelijkheid voelen en nemen. Eigenaarschap gaat over zelf aan het roer staan en jouw talent inzetten, kansen pakken en problemen niet uit de weggaan. Je bewust zijn van jouw aandeel in het geheel en hier proactief mee omgaan.

Niet de rol van toeschouwer vervullen, maar de rol van speler. Je betrokken voelen bij het team, het bedrijf en de klanten (het zijn jouw klanten en niet die van je manager).

Nou, dat klinkt allemaal bijna te mooi om waar te zijn. Heel vaak krijg ik ook te horen dat de omstandigheden binnen ‘ons’ bedrijf eigenaarschap niet toelaten. Eigen initiatief wordt niet gewaardeerd, als je iets fout doet word je ermee om je oren geslagen of de tijdsdruk is veel te hoog. Ho even! De perfecte wereld bestaat niet en het perfecte bedrijf ook niet vrees ik. Maar als iedereen een speler wordt in plaats van toeschouwer, dan komen we een heel eind. Welke rol pak jij?

Hoe vergroot je eigenaarschap?

1. Weet wat jouw rol is

Zorg dat je helder hebt wat er van jou verwacht wordt, wat jouw rol is. Is het niet helemaal duidelijk? Vraag er dan naar. Spreek ook jouw verwachtingen uit.

2. Weet wat jouw talenten en valkuilen zijn

Weet wat jouw talenten zijn en hoe je die het beste in kunt zetten in jouw rol. Vertrouw op je talenten en durf ze te laten zien. Inzicht in je eigen valkuilen is net zo belangrijk bij eigenaarschap. Als je weet dat jouw talent bijvoorbeeld ligt in ideeën lanceren, maar het nauwkeurig uitvoeren (van een onderdeel) ervan jouw struikelblok is. Dan is het goed om een collega – wiens talent dit juist wel is – te vragen om jou te helpen.

3. Wees pro-actief

Zit je in een vergadering of overleg en heb je een idee; lanceer het idee. Wacht niet af tot jouw manager of leidinggevende met een idee komt die jij en je collega’s uit moet voeren. Misschien is jouw idee wel minstens zo goed en sluit die zelfs beter aan bij de dagelijkse praktijk. Jij bent per slot van rekening de professional op jouw vakgebied.

4. Wees oplossingsgericht

Je weet wat jouw rol is, wat de opdracht is en wat het resultaat moet zijn. Maar op een gegeven moment stagneert de boel of gaat er iets mis. Nu is het zaak om door te pakken en evalueren. Stel jezelf de vragen: Wat heb ik tot nu toe gedaan? Wat werkte en wat werkte niet? Wat zou ik anders kunnen doen? Je zult niet altijd alles zelf kunnen oplossen en natuurlijk mag je hulp vragen. Maar jouw eigen inbreng bij eventuele oplossingen is essentieel. Je leert ervan en het geeft je nog meer zelfvertrouwen.

5. Verbinding maken

Wanneer je jouw doelen weet te verbinden met de doelen van de organisatie geeft jou dat een boost energie. Hoe leuk is het om gestelde doelen te behalen waarin jij jouw talent en energie hebt ingezet en een actieve rol in hebt gespeeld. Maak ook verbinding met je collega’s. Jij hebt talenten en jouw collega’s hebben talenten. Hoe vullen jullie elkaar aan en wat levert dat weer op?

 

“Als je geen plan maakt voor je eigen leven,

word je ingezet voor andermans plannen.”

Remco Claassen

 

Op jouw succes!