Herkenbaar? Eén of misschien zelfs een paar mensen binnen het team die altijd commentaar hebben op voorgestelde plannen. Ze komen met de wildste ideeën. Gaan regelmatig in discussie en het lijkt wel of ze het altijd beter weten of – nog erger – willen dwarsbomen. Best irritant! Je zou er het liefst vanaf willen, maar misschien is het toch beter van niet!?
Een paradox
Het bijzondere is dat de meeste bedrijven en managers op zoek zijn naar authentieke mensen. Naar verschillende persoonlijkheden met unieke talenten en karakters, zodat mensen elkaar binnen het team kunnen versterken. En tegelijkertijd willen we graag dat teamleden loyaal zijn aan het team en zich conformeert aan het team. Wie dat niet doet wordt al gauw bestempeld als ‘eigenwijs’ of als ‘dwarsligger’.
Het gevaar van kuddedieren
Een team dat bestaat uit alleen maar gelijkgestemden, mensen met dezelfde kwaliteiten en dezelfde karakters, dat lijkt misschien harmonieus. Maar het is verre van vernieuwend en effectief werkend. Het gevaar van een team waarbij alle neuzen hetzelfde zijn en dezelfde kant op staan schuilt in het risico op tunnelvisie. ‘Zo hebben we het altijd gedaan, en zo blijven we het ook doen. En daar komt niemand tussen’. Het team is veranderd in een groep kuddedieren. Maar is dat wel zo efficiënt en effectief in een economie waarin verandering zo ongeveer de enige constante is?
Koester de eigenwijs
Zo’n team mist de bekende frisse wind, iemand die out of the box denkt en het risico durft te nemen om het hoofd boven het maaiveld uit te steken. Dus koester de eigenwijzen binnen het team en parkeer het gevoel van irritatie die je misschien voelt bij deze personen. Bedenk wat zij het team, het project en de organisatie te bieden hebben. Niet alle ideeën zullen even bruikbaar zijn, maar dat hoeft ook niet. Ze geven wel stof tot nadenken en zullen andere teamleden inspireren hun creativiteit aan te boren.
Hoe ga je ermee om?
Zogenaamde ‘eigenwijzen’ komen in verschillende gedaanten voor. Variërend van personen die constructief iets willen bereiken en een bijdrage willen leveren tot personen die alleen de knuppel in het hoenderhok gooien en verder weinig doen om tot een oplossing te komen.
Toch is de ene groep per definitie niet beter dan de andere groep. Ze kunnen allebei een bron van inspiratie zijn. Hoe gek dat soms ook klinkt. Beiden hebben namelijk een behoefte en het is zaak die duidelijk te krijgen en daar op in te spelen. Schenk dus aandacht aan die personen en achterhaal de behoeften en de eventuele onderliggende behoeften. Luister naar hun argumenten.
Verschillende behoeften zijn o.a.:
- Waardering
- Status
- Zekerheid
- Instructie
- Uitdaging
- Feiten
- Vooruitgang
(H)erken de verschillen in mensen en hun behoeften. En doe vooral het volgende:
‘BEHANDEL DE ANDER ZOALS DEZE BEHANDELD WIL WORDEN’
In plaats van: Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden.
Waardeer de initiatieven, het lef geen kuddedier te zijn en een kritisch tegengeluid. Dat maakt het team dynamischer en creatiever.
Wil je met het team aan de slag en meer elkaars verschillen benutten?
Bekijk hier wat CAB training & coaching voor jouw team kan doen.
Succes