Consciëntieuze stijl van DISCIn dit artikel ga ik dieper in op de consciëntieuze stijl van DISC. De letterlijke betekenis van consciëntieus is: zorgvuldig, nauwkeurig, nauwgezet, plichtsgetrouw, precies en stipt. Iemand met een hoge C-stijl is introvert en taakgericht. Deze persoon hoeft over het algemeen niet zo nodig op de voorgrond te staan en zal voor zichzelf eerst feiten op een rijtje zetten voordat hij of zij iets roept of doet.

DISC beschrijft onze 4 fundamentele temperamenten: dominant, interactief, stabiel en consciëntieus.

C-stijl van DISC onder de loep

Iemand met een C-stijl (consciëntieus) is analytisch, een bedenker van dingen of procedures. Deze persoon is discreet en vindt het belangrijk om dingen correct en goed te doen. Hij houdt van stabiliteit en duidelijkheid. Is over het algemeen diplomatiek in de omgang met mensen en zal anderen tactvol aanspreken. Houdt niet van middelmatigheid en ondoordachte veranderingen. Iemand met een C-stijl houdt niet zo van conflicten, maar gaat het ook niet volledig uit de weg. Deze persoon zal wel eerst voor zichzelf alle feiten op een rijtje zetten voordat hij zich in het conflict mengt.

Wanneer iemand met een hoge C-stijl goed in zijn energie zit zal hij/zij handelen en communiceren vanuit de kwaliteiten. Wanneer echter de omstandigheden minder gunstig zijn, er (veel) stress ontstaat (zakelijk of privé) zal deze persoon handelen en communiceren vanuit de valkuilen. Dat gaat intuïtief, dus onbewust. Bewust worden van de valkuilen én de kwaliteiten helpt om effectiever te worden.

Kwaliteiten en valkuilen van een hoge Consciëntieuze stijl

kwaliteiten                                           valkuilen

Diplomatiek                                                        Risicomijdend

Kritisch                                                                Op alle slakken zout leggen

Gedisciplineerd                                                  Alles volgens regeltjes doen

Formeel                                                               Gesloten

Analytisch                                                            Onbuigzaam

Bedachtzaam                                                       Koel en afstandelijk

Observator                                                           Afstandelijk

Nauwkeurig en detaillistisch                             Te perfectionistisch

Oorzaken van stress / houdt niet van: 

 • Fouten
 • Impulsiviteit
 • Kritiek
 • Middelmatigheid
 • Onnodige onderbrekingen
 • Gebrek aan informatie en richting

Stress signalen: 

 • Teruggetrokken
 • Blijft doorvragen
 • Wikt en weegt
 • Inactief gedrag
 • Wordt uitgesproken pessimistisch

De ideale werkomgeving van iemand met hoge C-stijl:

Iemand met een hoge C-stijl werkt graag in een rustige en gestructureerde omgeving. Hij wil informatie en feiten hebben, zodat hij een eigen en goede keuze kan maken. Werkt graag volgens (eigen) hoge standaarden. Kan goed alleen werken en als hij samenwerkt dan het liefst met mensen die hij zelf uitkiest. Impulsieve en ondoordachte veranderingen werken demotiverend.

Communiceren met de C-stijl. 5 Tips: 

Een persoon met een C temperament: 

1.  Iemand met een C temperament wil geen fouten maken en dingen op de juiste manier doen.

Actie: Geef deze persoon tijd om te onderzoeken en analyseren, zodat hij het ‘juiste’ antwoord kan vinden. Geef eventueel wel grenzen aan om eindeloze analyse te voorkomen.

2.  Iemand met een C temperament is rationeel en gericht op logica.

Actie: Wees overtuigend door met cijfers en bewezen feiten te komen. Overtuigen op basis van emoties zal averechts werken.

3.  Deze persoon wil graag informatie hebben om te kunnen analyseren.

Actie: Geef zoveel mogelijk schriftelijke informatie en relevante data en laat hem zelf oordelen en een conclusie trekken.

4.  Iemand met een C temperament voelt zich aangetrokken tot zaken die te maken hebben met de bewaking van de kwaliteit.

Actie: Maak gebruik van deze natuurlijke interesse en geef deze persoon een rol hierin. Focus in discussie op bewezen kwaliteitsaspecten van de aanpak, dienst of product.

5.  Deze persoon heeft behoefte aan privacy en houdt graag werk en privé gescheiden.

Actie: Kies voor een wat formele benadering en kom ook fysiek niet te dichtbij. Dat kan ongemakkelijk voelen. Stel – zeker in het begin – niet te persoonlijke vragen. Wanneer je elkaar beter kent, is het tijd om wat persoonlijker te worden.

Bron: Q4Profiles

Wat de volgorde van de voorkeursstijlen of temperamenten is kunnen we meten met de DISC Persoonlijke Stijl Profiel of Commerciële Stijl Profiel.

Wil je meer weten over DISC en wat dit voor jezelf en/of jouw team kan betekenen? Bel: 06-28671215 of mail me naar: christine@cabcoaching.nl om de mogelijkheden te bespreken. Kijk hier voor meer informatie over DISC en het Persoonlijke Stijl Profiel.