Eigenlijk is de vraag: ‘hoe hoog leg jij de lat?’ best een lastige vraag om te beantwoorden. Als ik deze vraag aan mensen stel krijg ik zelden of nooit het antwoord: ‘nou ik leg de lat op 5, 6 of 8’. Sterker nog, de meeste mensen (in het bijzonder de ambitieuze professionals) antwoorden dat ze de lat hoog leggen. Dan vraag ik steevast: ‘en bevalt het?’ Meestal verschijnt er dan een peinzende blik en laat het antwoord even of soms lang op zich wachten.
Even voor de duidelijkheid: ik ben geen tegenstander van de lat hoog leggen. Integendeel ik ben er zelf ook vrij bedreven in om de lat hoog te leggen. Soms ging me dat heel goed af en soms ook niet. Dan was het een struggle die me ontzettend veel energie kostte. Helaas realiseerde ik me dat dan eigenlijk (veel) te laat. Dat gebeurt me tegenwoordig gelukkig nog maar zelden.
Hoe hoog jij de lat legt bepaal je zelf, toch? Of toch niet helemaal? We leven in een snelle maatschappij waarbij de norm vaak beter, hoger en (nog) sneller is. Daarbij voelen velen van ons zich min of meer gedwongen om de lat nog iets hoger te leggen dan we eigenlijk zouden willen. Je gaat – bewust of onbewust – mee in de rat-race.
Maar waarom zou je de lat te hoog leggen? In de praktijk blijkt dat mensen de lat soms te hoog leggen om aan verwachtingen van anderen te willen voldoen. Bang voor afwijzing, een negatieve beoordeling of verwijten over gebrek aan betrokkenheid. Veel mensen voelen de druk op hun schouders om promotie te moeten maken. Met uitdaging en gezonde spanning is niks mis, maar wanneer mensen (langdurige) stress gaan ervaren wordt het een ander verhaal. Klachten als burn-out liggen dan op de loer.
Perfectionisme duwt de lat ook steeds hoger. Mensen die perfectionistisch van aard zijn leggen de lat voor zichzelf heel erg hoog. Als ze met iets bezig zijn blijven ze net zo lang doorgaan tot het perfect is. Ze zijn goed voorbereid en laten niets aan het toeval over. Met iets heel erg goed willen doen is op zich ook niets mis. Wanneer het doel echter onrealistisch hoog is, is de kans groot dat de klus uiteindelijk niet of niet op tijd van de grond komt. Onzekerheid en stress nemen dan toe, met alle gevolgen van dien.
Hoe leg je de lat nu op de juiste hoogte? Het gaat er vooral om dat je de juiste balans vindt. Je grenzen kent en weet waar jouw kwaliteiten en valkuilen liggen. Weten wat jou energie kost en wat jou juist energie oplevert. Je bewust worden van wat jij wilt en belangrijk vindt. Wanneer je dit (on)bewust anderen voor jou laat bepalen, dan is de kans groot dat de lat niet op jouw juiste hoogte ligt.
De DISC Persoonlijke Stijl Analyse heeft mij en veel van mijn cliënten geholpen bij het bepalen van de juiste hoogte van de lat. De analyse geeft een heldere en zeer praktische beschrijving van jouw natuurlijke aanleg en gedragsstijl. Daarbij krijg je (nog meer) inzicht in jouw kwaliteiten, valkuilen en jouw groeimogelijkheden. Hiermee kan jij zelf de hoogte van jouw lat gemakkelijker bepalen. Kijk hier voor meer informatie over de DISC Persoonlijke Stijl Analyse.
Succes!