Humor op de werkvloerUit onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de werknemers humor op de werkvloer belangrijk vindt. Zelfs NASA selecteert toekomstige astronauten op basis van hun gevoel voor humor. Humor op de werkvloer is dus serious business.

Vooral in vakantieperiodes waarbij een deel van het team afwezig  is, merk je wat humor of juist het gebrek eraan van invloed is op de sfeer. Want de sfeer is tijdens zo’n vakantieperiode meestal anders dan normaal. Of iedereen is wat relaxter, omdat het rustiger is in deze periode waarbij klanten ook op vakantie zijn. Of de sfeer is juist heel gespannen, want al het werk blijft volop doorgaan en nu moet dit met een handjevol mensen gedaan worden. Wat denk je: hoe zal het met de humor zitten in deze verschillende situaties?

Waarom is humor belangrijk?

  • In de eerste plaats om de sfeer te verbeteren. Humor neemt spanning weg en dat maakt werk een stuk plezieriger. Bijna twee derde van de Nederlanders gaat regelmatig met tegenzin naar het werk. Goede humor draagt bij aan een prettiger werksfeer.
  • In de tweede plaats omdat humor interactie stimuleert en dat komt de communicatie ten goede. Als de sfeer relaxter is worden zaken gemakkelijker bespreekbaar blijkt uit de praktijk. Mensen zijn minder bang om ‘aangevallen’ of ‘onderuit gehaald’ te worden. Een veilige omgeving is dus belangrijk.
  • In de derde plaats maakt humor productiever. Humor verbindt mensen, relativeert en helpt bij conflicten. Wanneer teamleden zich verbonden voelen met elkaar zijn ze sneller bereid iets voor elkaar te doen en gemakkelijker in staat effectief samen te werken. Af en toe een goede lachbui kost dus geen tijd, maar levert juist een heleboel op!

Vermijd de volgende valkuilen bij humor

 Humor kent vele gezichten. We hebben nu eenmaal niet allemaal hetzelfde gevoel voor humor. De ene persoon heeft een droge en gevatte humor, de ander heeft een beetje platte humor en weer een ander heeft een flauwe humor. Wat kan nu wel en wat niet op de werkvloer? Waar ligt de grens?

Wat mij betreft kan humor met de intentie om iemand onderuit te halen absoluut niet. Nee, natuurlijk kan dat niet! zul je misschien denken. Maar hoe vaak komt dat – al is het subtiel – niet voor? En wat doet dergelijke humor eigenlijk met de sfeer binnen het team? Dat is nooit bevorderlijk voor de sfeer en samenwerking.

Humor om een ander te bestraffen of kwetsen is ook not done. Of dit nu keihard of subtiel gebeurt, het is niet correct.

Kortom elke vorm van humor met de intentie de ander onderuit te halen, voor schut te zetten of seksistische humor kan echt niet op de werkvloer.

Op zoek naar inspiratie voor humor op de werkvloer? Kijk dan naar dit TEDx filmpje Ook al werk je in een complexe of snelle werkomgeving, de juiste humor levert veel op.

Ik wens je veel werkplezier!