Team samenstellen met DISCHet ideale team – of op zijn minst een goed en effectief werkend team -willen we allemaal. Maar waar bestaat die uit? En hoe stel je die samen?

Een goed team is vooral een team waarbij de samenstelling in balans is. Een juiste mix van persoonlijkheden, eigenschappen en kwaliteiten van medewerkers.

Te veel van hetzelfde….

 In de praktijk zien we vaak dat teams bestaan uit te veel van dezelfde kwaliteiten of eigenschappen. Dat betekent overigens niet dat de eigenschappen en kwaliteiten niet goed zouden zijn, maar de chemie ontbreekt en er is onbalans. Bestaat het team uit bijvoorbeeld voornamelijk perfectionisten dan wordt er ongetwijfeld foutloos afgeleverd, maar hoe zit het met de innovatieve kant en de snelheid binnen dit team? Dat ontbreekt misschien zelfs of is te weinig aanwezig. Meer tegenwicht, of beter gezegd: aanvulling in de vorm van creatieve denkers en mensen die knopen willen en kunnen doorhakken biedt veel meerwaarde voor het team.

 

Hoe kun je nu weten of je de juiste mix binnen een team hebt?

DISC is een heldere en overzichtelijke tool waarmee de verschillende stijlen, persoonlijkheden, kwaliteiten en valkuilen in kaart gebracht kan worden. DISC bestaat uit 4 basisstijlen: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus. Ieder mens heeft deze 4 stijlen in zich waarbij de combinatie en intensiteit van de stijlen per persoon verschilt. Eén van de stijlen is vaak het sterkst ontwikkeld en meest zichtbaar voor de buitenwereld. Een team waarbinnen alle 4 de stijlen vertegenwoordigd zijn heeft de potentie om optimaal te functioneren.

 

Kwaliteiten en valkuilen van de D-stijl in het team

Iemand met een hoge D-stijl is prestatie- en resultaatgericht. Deze persoon neemt graag beslissingen en de leiding.

De valkuilen van mensen met een hoge D-stijl zijn dat ze soms te snel willen en gaan. Ze kunnen dan drammerig, tactloos of zelfs autoritair overkomen.

Wanneer er binnen een team te veel D-stijl aanwezig is leidt dit vaak tot conflicten. Er worden snel besluiten genomen, maar hoe zit het met de uitvoering van die besluiten?

Wanneer er binnen een team te weinig D-stijl aanwezig is dan is het risico groot dat het nemen van beslissingen (te lang) uitblijft.

 

Kwaliteiten en valkuilen van de I-stijl in het team

Iemand met een hoge I-stijl is enthousiast, inspirerend en heeft vaak nieuwe ideeën. Deze persoon is communicatief sterk en in staat anderen mee te nemen in veranderingen.

De valkuilen van deze personen zijn impulsiviteit en weinig oog voor details. Ze kunnen door hun enthousiasme soms slecht luisteren naar anderen en zijn vaak chaotisch.

Is er binnen een team teveel I-stijl aanwezig dan mist het focus. Er worden heel veel nieuwe ideeën gelanceerd, maar geen besluit genomen en niet tot uitvoering gebracht.

Wanneer er binnen een team te weinig I-stijl aanwezig is dan mist het team overtuigingskracht en de inspiratie om anderen mee te nemen in bijvoorbeeld veranderingen.

 

Kwaliteiten en valkuilen van de S-stijl in het team

Iemand met een hoge S-stijl is een echte teamspeler die houdt van harmonie in een team. Deze personen zijn behulpzaam, servicegericht en houden ervan de handen uit de mouwen te steken.

De valkuilen van deze personen zijn dat ze vaak behoudend zijn en beslissingen uitstellen. Ze kunnen behoorlijk aan zichzelf twijfelen.

Is er binnen een team te veel S-stijl aanwezig dan is de kans groot dat dit team moeite heeft met beslissingen nemen. Ze mijden risico’s en houden alles liever bij het vertrouwde oude.

Wanneer er binnen een team te weinig S-stijl aanwezig is dan mist het team harmonie en stabiliteit. De kans is groot dat bij afwezigheid van voldoende mensen met deze stijl veel werk blijft liggen.

 

Kwaliteiten en valkuilen van de C-stijl in het team  

Iemand met een hoge C-stijl is analytisch, heel nauwkeurig en vaak een bedenker van procedures. Deze persoon heeft oog voor detail en kwaliteit.

De valkuilen van mensen met een hoge C-stijl zijn dat ze te perfectionistisch worden en koel en afstandelijk overkomen. Deze personen hebben vaak moeite met omgaan met kritiek.

Is er binnen een team te veel C-stijl aanwezig dan is de kans groot dat acties stranden, omdat men blijft analyseren en verbeteren.

Wanneer er te weinig C-stijl binnen een team aanwezig is dan de vraag hoe het staat met de kwaliteit en nauwkeurigheid van de geleverde werkzaamheden van het team. Worden de procedures wel juist gevolgd?

Het zal duidelijk zijn dat een juiste mix van stijlen een team sterk maakt. Maar het is ook belangrijk dat de juiste persoon op de juiste plek zit. Wanneer iemand met een hoge I-stijl bijvoorbeeld veel detaillistisch werk moet verrichten dan is de kans groot dat dit niet gaat werken.

Benieuwd hoe de samenstelling binnen jouw team er volgens DISC uitziet? Wordt het team binnenkort uitgebreid en wil je weten waar je naar op zoek moet voor de juiste balans binnen het team? Neem contact met me op. Lees hier meer over DISC.

Christine