We hebben er ongetwijfeld allemaal wel eens last van. Je ziet een kans voor een mooie promotie. Je droomt van een nieuwe carrière. Op het werk wordt een project gestart en men is op zoek naar iemand die de kar gaat trekken. Het lijkt je een geweldig leuke en spannende uitdaging, maar……….. Dat stemmetje zit weer in je oor te fluisteren: ‘wie zit er nu op mij te wachten? Stel je voor dat ik niet goed genoeg ben? Ze hebben vast al iemand anders op het oog.’ Dit zijn slechts een paar voorbeelden van korte one-liners die een enorme impact kunnen hebben en je weerhouden van actie.
Op mijn eerdere artikel over Persoonlijk Leiderschap heb ik diverse openhartige e-mails ontvangen. Rode draad van de mailwisseling die ik met deze mensen heb gehad was dat ze veelal geplaagd worden door de beren die ze op de weg zien. Het effect van deze belemmerende overtuigingen en negatieve gedachten is dat het je onzeker(der) maakt, uitdagingen en zelfs kansen uit de weg gaat. Je doet jezelf – vaak onbewust – enorm te kort.
Hoe ontstaan overtuigingen?
Door opmerkingen van anderen. Dit begint vaak al op jonge leeftijd door wat familie, klasgenoten of leerkrachten op school zeggen. Wanneer iemand regelmatig te horen heeft gekregen: “dat is toch niets voor jou.” Of: “je bent voor een dubbeltje geboren en zult nooit een kwartje worden.” Of: “Dat is niet voor ons weggelegd.” De kans is groot dat je dit ook gaat geloven.
Door ervaringen. Dit hoeven geen dramatische ervaringen te zijn. Eén of meer negatieve ervaringen kunnen er al voor zorgen dat je er van overtuigd raakt dat je iets niet kunt of goed doet.
Door wat je tegen jezelf zegt. Regelmatig spreek ik mensen die zeggen dat ze faalangst hebben. Bij nader onderzoek blijkt in veel gevallen dat ze dit zichzelf aangepraat hebben. Ze zijn bijvoorbeeld flink nerveus voor een examen of proefwerk. Voelen zich onzeker en halen niet graag een slecht cijfer. Want wat zouden anderen dan van hen vinden? Door te zeggen dat ze faalangst hebben geven ze zichzelf en de buitenwereld – op voorhand -een verklaring / oorzaak waarom het mogelijk niet goed zal gaan. Ondertussen is de faalangst een waarheid geworden en belemmert het steeds meer om bijvoorbeeld überhaupt een opleiding te gaan doen. Een self fulfilling prophecy.
De kracht van belemmerende overtuigingen is dus niet misselijk. Ze heeft een sterke invloed op het gedrag, denken en handelen. Hetzelfde geldt voor bekrachtigende overtuigingen. Daarvan is de kracht en invloed minstens zo sterk. Het helpt enorm bij het bereiken van onze plannen en doelen. En het zorgt ervoor dat onze capaciteiten optimaal benut worden.
In 5 Stappen naar bekrachtigende overtuigingen
Stap 1
Wees je bewust van jouw overtuigingen. Welke overtuigingen belemmeren jou? Sommigen heb je mogelijk al vanaf je vroege jeugd en anderen vanaf latere leeftijd. Schrijf ze allemaal op.
Stap 2
Stel jezelf de volgende vragen:
- Zijn deze belemmerende overtuigingen echt waar?
- En waarom dan? (omdat anderen het zeggen?)
- Gelden deze belemmerende overtuigingen werkelijk altijd? (omdat ik altijd voor elk examen of proefwerk gezakt ben?)
Stap 3
Stel je overtuigingen ter discussie.
- Helpen ze bij het bereiken van jouw doelen (privé of in jouw carrière)?
- Helpen deze overtuigingen jou om jezelf te zijn en jezelf te laten zien?
Stap 4
Doorbreek je belemmerende overtuiging.
Dat doe je door je belemmerende overtuiging om te vormen naar een bekrachtigende overtuiging. Bijvoorbeeld: wie zit er voor deze functie nu op mij te wachten? Vorm deze om naar: ik ben de juiste persoon voor deze functie, want ……..
Stap 5
Schrijf deze bekrachtigende overtuiging op en spreek hem dagelijks hardop uit. In het begin voelt dit misschien onwennig, maar al snel zal het behaaglijker en zeker gaan voelen.
Ik zal niet beweren dat het een simpele klus is. Het is niet even tsjakka! Maar het is absoluut de moeite waard en mogelijk. En het vergroot je persoonlijk leiderschap.
Op jouw succes!