Samenwerken zonder communicatie? Vergeet het maar!

Als je denkt aan een succesvol team, wat komt er dan in je op? Waarschijnlijk denk je aan een groep mensen die goed samenwerken, elkaar aanvult en een gemeenschappelijk doel nastreeft. Maar wat als ik je zou vertellen dat dit alles staat of valt met effectieve communicatie?

Communicatie is het fundament van succesvolle samenwerking binnen een team. Zonder effectieve communicatie zal een team nooit haar potentieel volledig benutten. Sterker nog: slechte communicatie leidt tot misverstanden, frustratie en zelfs tot het falen van het team.

 

Voorbeeld

Stel je voor dat je in een team werkt met een collega die heel kort en krachtig communiceert, terwijl jijzelf liever een uitgebreide uitleg krijgt of geeft over wat je bedoelt. Als je dit niet van elkaar begrijpt, is de kans heel groot dat dit leidt tot miscommunicatie en irritatie. Je snapt van elkaar niet dat de ander zó kan reageren, want dit ligt ver bij jouw eigen manier van communiceren vandaan. En dergelijke irritaties en onbegrip staat goed samenwerken in de weg.

 

Effectieve communicatie. Hoe ziet dat eruit?

Een effectieve communicatie houdt in dat er begrip en inzicht is in elkaars manier van communiceren. Wanneer je in staat bent om rekening houden met elkaars verschillen in communicatie en gedrag, dan neemt het vertrouwen toe. Door duidelijke communicatie ontstaat er minder verwarring en conflicten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat communicatie niet alleen gaat over wat je zegt, maar ook over hoe je het zegt. Door goed te luisteren en je in het leven in de ander, zorg je ervoor dat je boodschap helder overkomt en beantwoord wordt. Iemand die goed kan communiceren, weet ook hoe hij of zij feedback moet geven en ontvangen. En begrijpt het belang van non-verbale communicatie.

 

Hoe bereik je een betere communicatie?

Een oplossing om tot betere communicatie én samenwerking te komen binnen een team is het gebruik van de DISC-tool. Met deze tool krijgen teamleden inzicht in de eigen en elkaars manier van communiceren en gedrag. Zo wordt duidelijk wie bijvoorbeeld kort en krachtig communiceert en wie juist uitgebreid.

Door te begrijpen wat elkaars behoeften zijn en daar op in te spelen, verbetert niet alleen de sfeer binnen het team, maar ook de productiviteit. Het team leert elkaars sterke punten te versterken.

 

In trainingen maak ik graag gebruik van onderstaande DISC landkaart. Op luchtige wijze maken teamleden kennis met elkaars voorkeuren en manier van doen. Dit leidt tot verhelderende en soms hilarische ontdekkingen. Dat zorgt ervoor dat deze kennis goed blijft “hangen”.

 

Maar communicatie is niet alleen belangrijk binnen het team. Het is ook belangrijk om effectief te communiceren met klanten en andere betrokkenen. Goede communicatie kan het verschil maken tussen tevreden en ontevreden klanten. Het is dus van essentieel belang dat het team in staat is goed te communiceren met alle partijen waarmee zij te maken hebben.

Kortom, effectieve communicatie is het fundament van succesvolle samenwerking binnen een team.

Dus, als je jouw leiderschap (nog) meer impact en resultaat wilt geven, leer dan meer over de verschillende communicatiestijlen en gedragsvoorkeuren. Met behulp van DISC kan je dit heel inzichtelijk maken en zo voorkom je dat communicatie zijn doel voorbij schiet.

 

Wil jij je kennis vergroten?

In de online training Vergroot je Leiderschap wordt uitgebreid ingegaan op verschillende facetten van communicatie en samenwerking. Met behulp van DISC krijg je handvatten om jouw team mee te nemen in verandering en om te gaan met de weerstand van de verschillende individuen.

Jij bepaalt je eigen tempo met de online training. En je hebt een jaar lang toegang tot de leeromgeving. Meer weten? Kijk dan snel hier 

Liever gelijk samen met het hele team aan de slag om de communicatie en samenwerking te verbeteren? Aarzel niet en neem contact met me op.

 

Op jouw succes!

Christine

 

 

 

Als gecertificeerd consultant bij Q4Profiles maak ik gebruik van de DISC profielen als aanvulling in mijn trainingen en coachtrajecten. Jaarlijks volg ik ‘bijspijker sessies’ bij Q4Profiles om me verder te ontwikkelen op het gebied van DISC gedragsstijlen en communicatie.