Pipi Langkous

Ben jij het type dat elke uitdaging aangaat of ga je ze liever uit de weg? Met uitdaging bedoel ik hier overigens geen problemen, maar iets nieuws, iets dat je nog niet kent of gedaan hebt en waarschijnlijk buiten je comfortzone ligt.

Mensen reageren heel verschillend op uitdagingen. Je hebt types die elke uitdaging aangrijpen. Dat geeft ze het gevoel dat ze echt leven. Met regelmaat zoeken ze een nieuwe hobby of sport, Een andere baan. Een andere woonplaats. Een nieuw project of opleiding. Kom maar op met die uitdaging! Voor hen betekent te weinig uitdaging vaak één ding: verveling.

Voor de ander hoeft dat allemaal niet zo nodig. De gewone dagelijkse dingen die ze al moeten/mogen doen zijn genoeg. Het werk staat al bol van de veranderingen en jaarlijks moet er verplicht kennis bijgespijkerd worden om de behaalde vakdiploma’s te behouden. Uitdaging genoeg en nog meer uitdaging betekent: stress.

Wat maakt nu of we de uitdaging wel of niet aangaan? Dat is een interessante vraag. Het heeft vooral te maken met hoe we geconditioneerd zijn. Dat begint meestal al heel vroeg in het leven. Kinderen worden aangemoedigd en vrijgelaten om de wereld te ontdekken inclusief de bijbehorende mislukkingen en gevaren. Aan de andere kant heb je bijvoorbeeld kinderen tegen wie maar al te vaak is gezegd: “dat is toch niets voor jou.” “Doe maar niet, want er kleven zoveel risico’s aan.” Of “dat kan jij toch (nog) niet.” Het is overigens zelden de bedoeling van deze mensen om te kleineren, maar eerder om te willen beschermen.

In mijn praktijk komen regelmatig mensen die bijvoorbeeld beweren faalangst te hebben. Daardoor worden ze enorm belemmerd om uitdagingen aan te gaan en datgene te doen wat ze diep van binnen eigenlijk graag willen. Maar ze durven het risico niet te nemen om bijvoorbeeld van baan te wisselen. Of ze gaan een bepaalde opleiding niet doen, want ze hebben faalangst. Angst om examen te moeten doen of “gewoon” het idee hebben dat ze het misschien niet kunnen. Bij veel mensen blijkt deze faalangst geconditioneerd te zijn. De meesten hebben niet daadwerkelijk faalangst, maar denken dat ze faalangst hebben. Want in het verleden is hen vaak verteld dat ze faalangst hebben of ze hebben het zichzelf telkens weer verteld. En het gekke is dat velen nog nooit echt gefaald hebben, maar wel beweren dat ze de faalangst hebben.

Wat kun je doen om bepaalde uitdagingen wel aan te gaan?

  • Ontdek wat jou drijft

Vraag jezelf af waarom je de uitdaging aan wilt gaan. Maak een lijstje van wat het jou allemaal zal opleveren wanneer je de uitdaging bent aangegaan.

  • Focus op het positieve

Dat wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt ook voor positieve en negatieve gedachten. Wanneer je bij het aangaan van een nieuwe uitdaging alleen maar denkt aan de negatieve kanten, groeit de onzekerheid. Leer jezelf aan om de meeste aandacht te schenken aan de positieve kanten van jouw uitdaging. Ervaar het plezier ervan.

  • Laat je inspireren

Zoek collega’s, mensen uit je netwerk of vrienden die jou kunnen inspireren. Spreek met mensen die enthousiast met je willen sparren.

  • Leer van een tegenslag

De kans dat je bij het aangaan van een nieuwe uitdaging op een gegeven moment een tegenslag krijgt is aanwezig. Bedenk dat tegenslag een onderdeel is van succes. Wat kun je leren van deze tegenslag en wat kun je de volgende keer anders doen?

  • Stuur perfectionisme de laan uit

Perfectionisten zien hun perfectionisme vaak als iets positiefs. Maar in de meeste gevallen verlamt perfectionisme. Het zorgt voor vermijding van risico’s, vertraging en uitstelgedrag. Stuur perfectionisme dus de laan uit, want goed is goed genoeg.

  • Vier jouw successen

Of ze nu groot of klein zijn, vier jouw successen. Het geeft je energie en vergroot jouw gevoel van zekerheid. Hoe je die successen viert laat ik aan jou over. Als je er maar blij van wordt!

Blijf altijd nieuwsgierig. Je kunt meer dan je denkt. Of het nu gaat om iets nieuws uitproberen in je vrije tijd of die verandering op je werk.

Handtekening Christine